Communicatie tips

Communicatie tips. Herken je de volgende zinnen? “Het lijkt wel of hij zich steeds meer gesloten aan het opstellen is.” Of, “Zij sluit zicht steeds meer voor mij af”.

Geïnteresseerd luisteren

Als je wilt dat je partner jou gevoelens en behoeften respecteert, zal hij of zij zichzelf ook veilig moeten voelen om zich te kunnen uiten. 

Je kunt dat gevoel geven, door zelf oprecht en geïnteresseerd naar je partner te luisteren. Want zowel mannen als vrouwen hebben behoefte om gehoord en gerespecteerd te worden.

Wanneer mannen of vrouwen het idee hebben dat hun partner niet meer naar hen luistert of niet meer geïnteresseerd is in hem of haar als persoon, dan zullen ze zich langzamerhand afsluiten. 
Beetje bij beetje steeds meer. 
Totdat er bijna geen emotionele binding meer over is. 

Wil je gehoord worden? Begin dan zelf met luisteren. Toon echte interesse. Ga dus tijdens de communicatie niet dingen in huis doen, maar neem de tijd om te luisteren en kijk je partner recht in de ogen aan tijdens het communiceren. 
Het wordt ervaren als “desinteresse”, als je dingen blijft doen terwijl je praat met je partner.

Probeer tijdens de communicatie een middenweg te vinden, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Je partner heeft zijn eigen redenen als hij of zij zich niet begrepen voelt. Kom achter de motivatie, door vragen te stellen. 
Hierdoor voelt je partner zich comfortabel om zich als persoon en partner open te stellen en zal daardoor liefdevoller te reageren. Communicatie is geen machtsspelletje waarbij één van de partijen hoort te winnen.

Toon waardering

Je kunt met communicatie aan je partner laten weten, dat je zijn of haar gedachten en acties respecteert. Hoe? Door waardering uit te spreken. 

Merk de kleine dingen op die voor je worden gedaan. De kleine dingen die je gelukkig maken. Als je partner deze dingen doet, bedank hem of haar daarvoor. In plaats van je te focussen op de dingen die je irriteren, laat weten hoe jouw leven zo waardevoller wordt maakt.

Misschien denk je: “Ja, maar ik word ook niet beloond voor alle dingen die ik in huis doe.” 

Het voordeel is als je vaker je partner bedankt en je waardering uitspreekt, dat hij of zij geneigd zal zijn om meer voor je te willen doen. Want als je partner denkt, dat hij geen belangrijke bijdrage levert aan je leven, jouw aantrekkingskracht voor hem zal afnemen. En hierdoor wordt het voor je partner moeilijker om betrokken te blijven in jullie relatie. 

Dus “waardering tonen” is het communicatie wonder, dat voer is voor zijn passie, het aangetrokken voelen tot jou.

Stop met kritiek geven

Als je een langdurige relatie met je partner wilt opbouwen, is het belangrijk om te weten dat mannen en vrouwen liever niet reageren op kritiek. 

Vaak geven partners kritiek op elkaar om de andere partner als persoon te verbeteren of de relatie te verbeteren. 
Bijvoorbeeld: “Ik denk dat je het beter op deze manier kunt doen.” 
Je partner hoort dan: “Oh, ik doe het weer niet goed. Doe het zelf maar. Waarom zou ik het de volgende keer weer doen?”

Zelfs subtiele kritiek, kan voor afstand tussen jullie twee zorgen. Je partner ziet dan de relatie als een negatieve plek, waarvoor hij of zij wil vluchten om zichzelf beter te voelen. Met kritiek willen we verandering aanbrengen. Willen we de ander motiveren om het anders te doen. 

Wat is een effectievere manier van communiceren om de reactie te krijgen die je wilt? 
Denk er bijvoorbeeld aan, hoe we als kind sneller leerden. Waardoor we het leuk vonden om te leren. 
Namelijk als we werden beloond en erkend. Ja, door waardering. 

Waardering tonen aan je partner is het wondermiddel voor positieve verandering.

Lees hier al onze relatie tips.

Heb je zelf nog communicatie tips? Laat het weten in de reacties hieronder!

Categorieën: Relatie tips

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *