Geld en relaties – Onze tips

Wist je dat veel stellen niet op 1 lijn zitten als het gaat om financiën? Dit kan resulteren in onnodige ruzies en discussies. Met onze tips zorg je ervoor dat geld geen punt van discussie blijft in jullie relatie. Volgens het CBS is in ongeveer een kwart van de relaties regelmatig ruzie over geld. Het gekke is dat dit niet per se inkomensafhankelijk is. Of je nou 1.000 of 10.000 euro verdient, stellen kunnen blijkbaar altijd meningsverschillen ontwikkelen over geld.

Ook maakt het vaak niet uit of de een meer verdient dan de ander. Kortom, geld is vaak een issue in relaties.

Schulden kunnen ook zorgen voor stress in een relatie. Wil je weten hoe je schulden kunt oplossen? Dat lees je hier: 15 tips om uit de schulden te komen.

Gun elkaar eigen dingen

Heeft 1 van jullie een dure hobby? Gun de ander toch dat pleziertje. Maak duidelijke afspraken over wat dit mag kosten en maak er desnoods een apart potje voor. Wil je vriendin iedere 2 weken voor 100 euro naar een schoonheidssalon? Of koopt je vriend vaak dure kleren? Zorg dat dit gebeurd met geoormerkt geld.

Aparte rekeningen

Lukt het niet om alles van een gezamenlijke rekening te betalen? Levert dit constant discussies op? Neem dan allebei een aparte rekening. Je kunt een gezamenlijke rekening openen voor de vaste lasten. Stort hier allebei een vooraf overeengekomen bedrag op. Koppel hier eventueel ook een spaarrekening aan. Wat er op je eigen rekening blijft staan kunnen jullie zelf uitgeven zonder verantwoording aan elkaar af te leggen.

Praat over geld

Op een of andere manier is dit altijd een moeilijk onderwerp. Doorbreek dit. Praat over geld. Praat over wat je belangrijk vind en waar jij vind dat jullie geld naartoe zou moeten gaan. Stel ook samen doelen. Willen jullie een huis kopen? Bedenk dat hoeveel je hiervoor zou willen sparen. Als je een gezamenlijk doel hebt ben je gemotiveerd om samen aan jullie financiële situatie te werken. Ook kun je elkaar (op een normale respectvolle manier) aanspreken als een van jullie te veel geld uit geeft.

Spreek een limiet af

Je kunt er ook voor kiezen om een limiet af te spreken. Veel stellen hebben bijvoorbeeld een afspraak dat ze uitgaven boven een bepaald bedrag alleen in overleg met de ander doen. Bij uitgaven boven de 100 euro overleg je het met je partner, anders is dat niet nodig. Dit is overigens minder van toepassing als jullie allebei een eigen rekening hebben.

Taakverdeling

Soms is het goed om taken te verdelen op het gebied van administratie en financiën. Is 1 van jullie heel erg goed met geld en de ander minder? Misschien moet die persoon die heel goed is met geld dan jullie geldzaken regelen. Deze persoon krijgt dan ook wat meer inspraak omdat deze het overzicht bewaard. Zorg wel dat je alles in overleg blijft doen en dat je weet hoe jullie er voor staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat 1 van de 2 geen flauw idee heeft hoe jullie financiële plaatje er uit ziet.

Probeer op 1 lijn te komen

Zijn jullie heel anders op het gebied van geld? Is de ene een enorme vrek terwijl de ander geld over de balk smijt alsof het niets is? Praat met elkaar en laat weten waarom je bepaalde keuzes maakt. Alleen door er samen goed over te praten kun je op 1 lijn komen. Leg uit waarom je graag een buffer wil aanleggen of waarom je juist iedere week uit eten wil gaan. Probeer je in te leven in de ander. Vaak is communicatie de oplossing voor relatieproblemen die veroorzaakt worden door geld.

Lees hier onze Relatie tips.

Wil je jouw financiën op een rijtje krijgen? Lees hier alles wat je nodig hebt voor een gezonde financiële situatie.

Categorieën: Relatie tips

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *