Tips voor een lange termijn relatie

Tips voor een lange termijn relatie. Je ziet soms stellen waarbij alles vanzelf lijkt te gaan.  
Ze zijn zo gelukkig samen en stralen één en al geluk uit. Zelf wil je dat ook. 

We staren ons vaak blind op het eindresultaat of op een plaatje dat we in ons hoofd hebben, waarbij het gras namelijk altijd groener is aan de andere zijde.

Maar we vragen onszelf niet af welke investeringen die gelukkige stellen hebben gedaan in hun relatie of bij henzelf. 
Lees hier de belangrijke pijlers voor een lange termijn relatie.

Vertrouwen

In elke relatie is vertrouwen de basis. 
Zonder vertrouwen is het niet mogelijk om een gelukkige lange termijn relatie op te bouwen. 
Dus vraag jezelf dan ook af of je op je partner kunt leunen, of hij afspraken en beloften nakomt en of je partner betrouwbaar is. En natuurlijk kun je je afvragen of jouw partner jou ook blindelings kan vertrouwen.

Misschien vind je het moeilijk om iemand blindelings te vertrouwen omdat je vertrouwen al eens eerder is geschonden. 
Of  misschien vind je dat jouw vertrouwen verdiend moet worden of vertrouw je jezelf niet waardoor je een ander ook niet vertrouwt.

Wanneer je een relatie ingaat zonder vertrouwen, kun je er beter mee stoppen. Je wilt zelf toch ook dat je partner jou vertrouwt? 
Ben je ervan bewust dat eerdere ervaringen je vertrouwen hebben beïnvloed. Begin een nieuwe relatie met een schone lei waarbij je elkaar vertrouwt. Evalueer de betrouwbaarheid van je partner op basis van zijn gedrag en intenties.

Intimiteit

Er zijn verschillende manieren waarop je partner zijn liefde kan uiten. Intimiteit is een soort taal die we spreken. 
Daarom is het heel belangrijk om te weten welke taal jij en jouw partner spreken zodat je elkaar beter begrijpt.

  • Je kunt veel behoefte hebben aan fysieke intimiteit zoals knuffelen, kussen, vasthouden en ander fysiek contact 
  • Of je hebt veel behoefte aan sociale intimiteit waarbij je het heel belangrijk vind om samen dingen te ondernemen en bij elkaar te zijn
  • Wellicht heb je veel behoefte aan intellectuele intimiteit omdat je dan een gevoel van verwantschap krijgt wanneer je goede gesprekken of discussies met elkaar hebt
  • Of heb je behoefte aan emotionele intimiteit waarbij je het heel belangrijk vindt om je emoties te delen
  • Het is ook mogelijk dat je behoefte hebt aan verschillende soorten van intimiteit, behalve aan bijvoorbeeld fysieke intimiteit

Ben je je ervan bewust hoe jij en je partner je liefde voor elkaar tonen? 
Is dat door lichamelijk contact of door bijvoorbeeld veel dingen samen te doen? Het kan zijn dat je partner behoefte heeft aan een andere soort intimiteit dan je had verwacht en andersom ook. Wanneer krijg je het gevoel dat je partner van je houdt? Wanneer hij je stevig vasthoud en je streelt of wanneer hij uitspreekt dat hij van je houdt of wanneer jullie geestelijk verbonden zijn of wanneer je samen bent en hij zijn tijd in jullie investeert door samen erop uit te gaan?

Door op de hoogte te zijn van elkaars taal zul je groeien als persoon (vooral als je het moeilijk vindt om een bepaalde intimiteit te uiten) en als stel.

Kwetsbaar opstellen

We verwachten in een relatie tot een bepaalde intimiteit te komen. 
Dan is het heel belangrijk dat je je kwetsbaar kunt opstellen. Hierdoor kan het zijn dat je controle wilt hebben over de ander, zijn betrokkenheid en inzet in de relatie. Je wilt graag zekerheid hebben voordat je je kwetsbaar opstelt.

Liefde overwint als je risico durft te lopen om de ander te verliezen. Wie altijd de achterdeur heeft openstaan, kan bepaalde gebeurtenissen zoals een slecht humeur als een teken zien dat de ander er niet helemaal voor gaat en houdt hierdoor afstand en reserve. We voelen de noodzaak om onszelf te beschermen tegen afwijzing.

Wil je naar elkaar toe groeien? Laat dan je terughoudendheid varen en laat kanten van jezelf zien die je liever voor anderen verborgen houdt. Maak jezelf kwetsbaar en ervaar je relatie op een dieper niveau. 
Misschien is voorzichtigheid in de liefde wel fataal voor echt geluk.

Willen investeren

Een relatie opbouwen is hetzelfde als vriendschap opbouwen. Het kost tijd en aandacht. En vooral de bereidheid om aan de relatie te werken. Wanneer je het idee hebt dat je aan een dood paard aan het trekken bent, bespreek dit dan goed met je partner en trek je eigen conclusies. 
Het is in een relatie niet de bedoeling dat één persoon 80% in de relatie investeert en de ander 20%. Want onbewust houden we bij hoeveel de ander investeert in de relatie. Wanneer je het gevoel krijgt dat je veel meer geeft dan ontvangt, ontstaat er frustratie. Het is belangrijk dat beide partijen in de relatie willen investeren.

In de relatie investeren is tijd voor elkaar vrijmaken heel belangrijk maar ook de interacties. Bouw positieve ervaringen op door bijvoorbeeld samen te koken, dansen, reizen en problemen op te lossen. Het is niet alleen de activiteit die belangrijk is maar ook of jullie als stel in staat zijn om jullie band te vergroten door met elkaar te communiceren.

Neem bijvoorbeeld de tijd om bij het avondeten als jullie terug zijn van het werk jullie dag te bespreken met elkaar. Zo leef je niet langs elkaar heen en nemen jullie de tijd om in elkaar te investeren zodat je weet wat er bij de ander speelt.

Het beste bij elkaar naar boven brengen

Hoogstwaarschijnlijk brengen verschillende vrienden verschillende kanten van jou naar boven. Misschien ben je bij de één wel heel relax en geduldig terwijl je bij een andere vriendin heel ongeduldig bent en meer gespannen. En misschien ben je bij de één wel meer gereserveerd en bij de ander meer open. Net als bij een vriendin kan een partner bepaalde kanten bij jou naar voren laten komen.

Haalt je partner de beste kanten bij jou naar voren of de slechtste? En vind je jezelf leuk als persoon in deze relatie? De antwoorden op deze vragen geven je belangrijke aanwijzingen voor de lange termijn gezondheid en geluk van jullie relatie.

Samen groeien

Persoonlijke groei binnen een relatie is heel belangrijk. Misschien ben je bang dat jij en je partner in verschillende richtingen groeien of vind je het eng om je partner te zien veranderen. Laat je niet leiden door je angsten, want angst is de slechtste raadgever die er is. Verandering hoort bij het leven en veranderingen zorgen voor groei. 

Persoonlijke groei hoeft geen blokkade te zijn voor je relatie.

Een goede relatie bevordert de persoonlijke groei. Als je partner niet groeit, dan gaat hij je vervelen. En als jij zelf niet groeit,  dan wordt jij saai voor de ander en waarschijnlijk voor jezelf. Ruimte voor elkaars ontwikkeling is heel belangrijk om aantrekkelijk voor elkaar te blijven. Als je elkaar de ruimte geeft om te ontwikkelen kun je nog hechter naar elkaar toe groeien.

Echte liefde voor je partner betekent dat je hem de verantwoordelijkheid geeft om het beste uit zichzelf en zijn leven te halen en te blijven groeien.

Samen opbouwen

In een relatie heeft ieder persoon eigen dromen en wensen. Deze spelen een belangrijke rol als je samen aan de relatie wilt werken en samen een gemeenschappelijke toekomst wil opbouwen. Is er ruimte voor elkaars dromen en wensen binnen de relatie?

Stel je eens voor dat je partner avontuur, uitdagingen en onafhankelijkheid nastreeft en jij zekerheid, een gezin en gemeenschap. Dan zullen jullie waarschijnlijk heel vaak ruzie hebben en constant concessies moeten doen. En hierdoor worden jullie allebei niet gelukkig. 

Dan kun je je afvragen of jullie wel bij elkaar horen en elkaar niet belemmeren. Want wanneer in de relatie geen ruimte is om aan deze dromen te werken, wordt de passie in de relatie gedoofd.

Samenvatting

Vertrouwen, intimiteit, kwetsbaar opstellen, willen investeren, het beste bij elkaar naar boven brengen, samen groeien en samen opbouwen zijn zeven belangrijke pijlers voor een lange termijn relatie.

Lees hier al onze relatie tips!

Categorieën: Relatie tips

1 reactie

Relatie goed houden - Investeren in je relatie - VersierGids.nl · januari 11, 2021 op 10:14 pm

[…] Lees hier onze tips over je relatie goed houden op lange termijn. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *