Mannen en relaties

Mannen en relaties. Mannen staan vaak anders in een relatie dan vrouwen. 
De verwachtingen zijn verschillend en mannen worden anders opgevoed. Denk maar eens aan wat je verstaat onder mannelijkheid. 

De meeste mannen wordt tijdens hun opvoeding niet geleerd hoe ze zich afhankelijk en kwetsbaar kunnen opstellen, terwijl het voor alle partijen belangrijk is dat ze dit leren. Lees hieronder meer over mannen en relaties.

Mannen en presteren

In onze maatschappij wordt presteren nog erg benadrukt en mannen zijn zich constant aan het bewijzen. 
Dit doen ze deels uit onzekerheid en deels omdat het nog steeds van hun wordt verwacht. De meeste mannen definiëren hun eigenwaarde met als toets hun werk en prestaties. 

De meeste vrouwen toetsen de kwaliteit van hun relaties. Je ziet vaak dat als  een vrouw aan haar man vraagt om meer uiting te geven aan zijn liefde voor haar, hij dan dingen gaat doen zoals het gras maaien of het huis schilderen. Voor hem is dat een uiting van zijn liefde. De meeste mannen hebben niet anders geleerd of gezien in hun opvoeding.

Als een vrouw ongelukkig is in haar werk, vindt ze het moeilijk om zich op haar werk te concentreren. Als een man ongelukkig is op zijn werk kan hij zich niet op zijn relatie richten.

Mannen en communicatie

Communiceren is een nieuwe vaardigheid die hem niet van nature afgaat. 
Al van jongs af aan beginnen meisjes eerder met praten dan jongens. Het goede nieuws is dat hij deze vaardigheden wel kan leren. Bloemisten weten dat mannen het moeilijk vinden iets met woorden te zeggen, vandaar dat mannen denken dat ze het met bloemen moeten zeggen. 

Daarom kiest een man vaak voor een kaart met veel woorden zodat er minder ruimte over blijft om te schrijven. Als mannen samen gaan vissen kunnen ze urenlang naast elkaar zitten zonder een woord uit te wisselen.

Mannen kunnen hun problemen een volgorde toekennen en ze in de wacht zetten, terwijl wij vrouwen blijven malen en de enige manier om eraf te komen is door erover te praten. 

De meeste mannen praten voornamelijk in hun hoofd omdat ze niet beschikken over het verbale vermogen zoals vrouwen om woorden te gebruiken voor gesproken communicatie.

Wil je meer met je partner praten, dan is het handig als je een activiteit met hem onderneemt en tijdens die activiteit gaat praten. En als je met je partner praat, houdt het dan eenvoudig. Geef hem maar één ding tegelijk om over na te denken omdat vrouwen snel de neiging hebben om over meerdere dingen tegelijk te praten en hij het gesprek dan niet meer kan volgen.

Mannen en emoties

Je vraagt je misschien af waarom mannen hun emoties verbergen. Dit doen ze omdat ze denken dat ze dapper moeten zijn en geen zwakheid mogen tonen. Dus als je je afvraagt waarom hij niet aan je kan laten zien hoe hij zich voelt, dan is dat omdat hij emotie ziet als het verlies van beheersing. Een man verbergt zijn emotionele toestand om de controle te blijven houden. Ook de maatschappij verwacht dat de man zich sterk houdt en vooral niet huilt.

De reden waarom mannen niet kunnen omgaan met emotionele vrouwen, is omdat een man haar gedrag interpreteert naar zijn eigen prioriteiten. Hij hoort haar dan zeggen “red me en los mijn problemen op”. Ook al willen we alleen maar dat er naar ons geluisterd wordt, dat we getroost worden of gerust gesteld worden. Hij gaat onderzoekende vragen stellen, omdat zijn vader dat ook deed. Zie je hoe ons gedrag wordt bepaald door onze ouders? Zij zijn ons voorbeeld geweest en gedroegen zich ook zo. Geef hem duidelijk aan wat je van hem verwacht en dat je niet wilt dat hij oplossingen geeft. Soms moeten we zelf het gedrag voordoen.

Mannen en stress

Vraag je jezelf wel eens af waarom gestreste mannen niet willen praten? Vrouwen praten graag hard op tegen de ander en mannen praten graag in hun hoofd. Je hoort vrouwen wel praten, maar hem niet. Wanneer hij een probleem heeft, heeft hij de neiging om tegen zichzelf te praten. Dit is de reden waarom een man dichtklapt bij stress en stopt met praten. 

Hij gebruikt zijn rechterhersenhelft om zijn problemen proberen op te lossen en stopt hierdoor met het gebruik van zijn linkerhersenhelft. Met zijn linkerhersenhelft luistert en spreekt hij. Mannen kunnen niet tegelijkertijd met beide hersenhelften werken.

Omdat vrouwen met beide hersenhelften tegelijkertijd werken, zeggen ze vaak tegen mannen, dat als ze erover praten ze zich beter gaan voelen. Ja, dat geldt voor vrouwen, maar niet voor het merendeel van de mannen. Hij wil gewoon alleen in rust voor zich uit staren tot hij oplossingen en antwoorden heeft gevonden en er met niemand over praten. Zijn stilzwijgen wil absoluut niet zeggen dat hij niet van je houdt of boos op je is. Is zijn probleem opgelost dan zal hij zich goed voelen en gaat hij weer praten.

Ik gevoel versus wij gevoel

De meeste mannen staan met een “ik” gevoel in het leven, in tegenstelling tot de meeste vrouwen die meer vanuit een wij gevoel leven. Mannen hebben meestal weinig echte vrienden en hun netwerk is beperkter dan dat van vrouwen. Zij voelen op veel terreinen minder binding met anderen en zijn vaker toeschouwer en buitenstaander. Sommige vrouwen zouden dit “ik” gevoel wat meer kunnen ontwikkelen en mannen moeten meer de verbinding zoeken. Dat betekent dat sommige vrouwen in een relatie beter kunnen werken aan hun autonomiteit en vrouwen hun partner kunnen helpen met het ontwikkelen van het vermogen om binding aan te gaan.

Wanneer je je partner leert om hulp te vragen,  kan het heel bevrijdend voor hem zijn om juist wel te praten over zijn onderliggende gevoelens. Wanneer er dan een proces van bewustwording op gang wordt gezet, zie je dat je partner zich beter gaat voelen en beter gaat functioneren.

Mannen en gelijkwaardigheid

Veel mannen vinden gelijkwaardigheid in een relatie nog steeds moeilijk, omdat de wens om te domineren en te overheersen vanuit de historie nog diep zit. Net als de angst om zich te binden en om afhankelijk te zijn. Soms heeft het gevoel over gelijkwaardigheid te maken met de denkwijze en angst om hun mannelijkheid te verliezen. 

Laten we met z’n allen de boodschap uitdragen dat we onder mannelijkheid ook gelijkwaardigheid verstaan en niet heersen en overwinnen, maar delen. Geef je partner de ruimte om zich bewust te worden van zijn kracht, zwakten en angsten die we allemaal hebben.

Conclusie

Mannen en relaties. We raken vaak niet uitgepraat over mannen; zoals mannen en presteren, mannen en communicatie, mannen en emoties, mannen en stress, ik gevoel versus wij gevoel en mannen en gelijkwaardigheid.

Lees hier al onze Relatietips.

Heb je nog tips over mannen en relaties? Laat het vooral even weten onder dit artikel.

Categorieën: Relatie tips

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *