Tips voor een gezonde relatie. In een relatie is het belangrijk om bepaalde dingen niet op te geven of om bepaalde dingen niet te verliezen.
Hier beschrijven we een aantal tips en adviezen die je kunnen helpen een gezonde relatie te onderhouden.

Tips gezonde relatie

Relatietip 1; Je gevoel van eigenwaarde behouden

Een belangrijke relatietip is het behouden van je gevoel van eigenwaarde. 
Het is niet fijn als je constant aan jezelf twijfelt en je minder zelfverzekerd voelt tijdens een relatie dan ervoor. 
Het is dan ook aan te raden om erachter te komen hoe dat komt. Heb je misschien constant bevestiging van je partner nodig?

Wanneer je een goed gevoel van eigenwaarde hebt, heb je respect voor jezelf en kom je voor jezelf op. 
Daarmee dwing je ook respect van je partner af en wordt er naar je geluisterd. Een gezonde relatie moet een stevige basis geven waarop je je kunt ontwikkelen. Waarin je het beste uit jezelf kan halen. 
Als je een relatie hebt die je klein houdt en je sterke punten verzwakt, dan is dat een teken om opmerkzaam te worden.

Belangrijk is om te weten dat een ander de neiging heeft om je te beoordelen naar het beeld dat je van jezelf hebt. Gebrek aan eigenwaarde heeft vaak tot gevolg dat verlegenheid en jaloezie om de hoek komen kijken.

Relatietip 2; Je zelfrespect behouden

In onze reis naar de liefde kan het voorkomen, dat we onze eigen grenzen overschrijden. 
Dat kan bijvoorbeeld door iets te doen waar we niet achter staan bijvoorbeeld kleinerend gedrag van je partner. Denk aan het toestaan van respectloos gedrag van je partner. Allemaal tekenen dat de relatie niet goed voor je is. 
Geef daarom nooit het recht op om met respect en goede manieren te worden behandeld.

Als iemand je grenzen overschrijdt, kom dan voor jezelf op. 
De eerste stap is dan wel voor jezelf weten waar je grenzen liggen en deze dan vervolgens communiceren naar de andere. Zo laat je zien dat je zelfrespect hebt. En als iemand je grenzen opzettelijk overschrijdt, neem dan de keuze om de relatie te beëindigen.

Relatietip 3; Je identiteit behouden

Soms kunnen we zo in een relatie opgaan, dat we onze eigen identiteit even vergeten. 
We gaan helemaal op in onze partner. We hebben dan de neiging om helemaal in te gaan op de interesses en gewoonten van onze partner. Daar is natuurlijk niets mis mee. Hierdoor wordt de emotionele connectie ook gevormd. Maar het wordt een probleem als we ons gaan verschuilen achter onze partner.

Als we een laag gevoel van eigenwaarde hebben, dan kan het zijn dat we ons te veel focussen op de kenmerken van onze partner. In plaats daarvan om onze energie te steken in het ontwikkelen van onze eigen identiteit. We worden dan te veel beïnvloed door onze partner. We verstoppen ons dan misschien achter onze partner. Het gevaar loert dan om de hoek om niet meer eigen beslissingen te nemen. Het gevaar om niet meer bezig te zijn met ware zelfontdekking.

Relatietip 4; Blijf jezelf trouw

Geeft nooit jouw eigen essentie op. De persoon die je diep van binnen bent. 
Datgene wat je gevormd heeft. Datgene wat je vuur diep van binnen laat branden. We veranderen voortdurend. Ook in een relatie. Probeer niet te hard om iemand anders te worden om je partner tevreden te houden of om te voldoen aan zijn standaarden. Hierdoor bestaat de kans dat je jezelf gaat verliezen.

Als hij van je houdt, dan houd hij van je zoals je bent, ook van al je onvolkomenheden. Want die hebben we allemaal. Als je jezelf constant wilt veranderen tast je je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde aan. Vaak maken we ons gek met standaarden die we ons opleggen.

Relatietip 5; Je dromen en doelen behouden

Het is belangrijk om je eigen dromen en doelen te behouden in een relatie. In een gezonde en gelukkige relatie support je elkaars dromen. Je gelooft in elkaar. Je ziet de grootsheid in elkaar. 

Je weet dat deze dromen een drijfveer zijn. Gezonde en gelukkige relaties moedigen dus dromen en doelen aan. Ze helpen elkaar om verder te komen en niet om te stagneren.

Het is niet gezond als je merkt dat je partner je dromen en doelen probeert te beperken. Vaak doen ze dit zodat ze controle hebben. Zijn ze jaloers of zelf heel onzeker. Een creatieve en gepassioneerde geest heeft de ruimte nodig om zich te ontwikkelen.

Relatietip 6; Je geluk behouden

We zien soms stellen om ons heen die bij elkaar zijn uit angst om alleen te zijn. De angst wint het van de liefde. We weten niet wat buiten op ons wacht. “Maar wat als ik mijn leven lang alleen blijf en ik geen partner meer vind.” Maar als je echt geluk wilt ervaren, dan is het nodig dat je soms in het diepe durft te springen.

In een gezonde en gelukkige relatie komt het beste bij je naar voren. Je partner maakt een beter persoon van jezelf. Je vindt jezelf leuker in een relatie. Maar als dit niet het geval is, dan vinden we het onszelf niet waard om echt geluk te ervaren. Gun jezelf dit. Je hebt ten slotte maar één leven. Probeer het niet te verspillen door in een relatie te blijven die je niet gelukkig maakt op de lange termijn.

Voel je je niet gewaardeerd en gelukkig in een relatie? Vraag jezelf dan eens af waarom. En of je relatie daarmee te maken heeft.

Relatietip 7; Zelf besluiten nemen

Voor je gevoel van eigenwaarde is het belangrijk om zelf beslissingen te blijven nemen. Om voor onszelf te denken. Om in onze eigen kracht te blijven staan. Voor je eigen individualiteit. Zodat je zelfstandig blijft. 

Dit betekent niet dat je alle beslissingen alleen moet nemen, zonder samenspraak met je partner. Maar ben bewust van je gewoonte om misschien alles in overleg te doen met je partner. Voordat je een beslissing neemt. Vooral als het iets kleins betreft, zoals het aankopen van boodschappen.

We hopen dat je iets gehad hebt aan deze tips voor een gezonde relatie. Heb je zelf nog relatie tips? Reageer dan vooral even onder dit artikel!

Lees hier al onze relatie tips.

Categorieën: Relatie tips

3 reacties

Communicatie tips - Leren communiceren - VersierGids.nl · januari 18, 2021 op 9:56 am

[…] Lees hier al onze relatie tips. […]

Praten over twijfels - Goede communicatie - VersierGids.nl · januari 18, 2021 op 10:22 am

[…] Lees hier onze Relatie tips. […]

Geld en relaties - Onze tips - Vaak discussies over geld? - VersierGids.nl · februari 2, 2021 op 10:08 pm

[…] Lees hier onze Relatie tips. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *