Bindingsangst Bij Mannen? Ontdek Alles Wat Je Moet Weten

Heeft hij bindingsangst of niet? Let’s find out.Je begint een relatie, maakt toekomst plannen en vervolgens kom je erachter dat het telkens uitgesteld wordt. Het lijkt wel alsof er telkens een nieuw excuus is. Komt dat bekend voor?

Dan is de kans groot dat hij last heeft van bindingsangst. Mannen met bindingsangst willen graag de liefde en intimiteit ervaren maar hebben moeite met zichzelf te verbinden.

Weten alle mannen van zichzelf dat ze bindingsangst hebben? Nee niet allemaal. Als hij erkent dat hij bindingsangst heeft kunnen jullie samen werken aan een oplossing.

Erkent hij het echter niet? Dan sta je voor een enorme uitdaging. Hij kan zijn bindingsangst namelijk niet oplossen als hij niet toegeeft (aan zichzelf) dat hij er last van heeft.

Kenmerken van bindingsangst

  • Geen ervaring met een langdurige en stabiele relatie
  • Hij raakt snel uitgekeken op een relatie
  • Stelt het voorstellen van de partner aan familie zolang mogelijk uit
  • Vermeid het liefste alle gesprekken over de toekomst
  • Vindt het lastig om intieme gevoelens te delen
  • Wilt liever niet ”teveel” tijd doorbrengen met de partner
  • Maakt vaak problemen om ”kleine” dingen
  • De neiging om vreemd te gaan is erg groot

Oorzaken van bindingsangst

Als je denkt dat hij bindingsangst heeft is het belangrijk om te weten hoe zoiets kan ontstaan. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent en staan jullie er samen sterker voor.

Bindingsangst ontstaat vaak wanneer iemand in het verleden veel pijn heeft geassocieerd aan zichzelf verbinden. Hij heeft dus moeite om zich te binden aangezien hij bewust of onbewust die pijn wilt voorkomen.

Je kunt het vergelijken met een kind dat een pan aanraakt en zichzelf verbrandt. Grote kans dat het kind nooit meer een pan aanraakt die op het vuur staat.

Hieronder een aantal voorbeeld situaties waarin iemand zichzelf verbind aan een ander en vervolgens pijn koppelt aan die verbintenis.

  • Als zijn ouders hem verwaarlozen, mishandelen of verlaten
  • Wanneer hij erg vaak door vrienden is gekwetst
  • Indien hij smoorverliefd was op iemand en diegene onverwachts de relatie verbreekt

Bindingsangst oplossen

Het is lastig om een kant en klare oplossing aan te bieden want iedereen is anders maar het begint allemaal bij erkenning. Hij moet erkennen dat hij bindingsangst heeft.

Als hij immers denkt dat hij geen probleem heeft hoeft hij ook nergens aan te werken en vervolgens moet hij ook nog eens bereidt zijn om echt iets te doen aan zijn bindingsangst.

Wanneer hij bereidt is er iets aan te doen kan hij beginnen met proberen te achterhalen wat er in zijn leven is gebeurd waardoor hij extreme pijn heeft geassocieerd aan zichzelf verbinden.

Zodra die specifieke gebeurtenis is achterhaald moet hij in gedachten teruggaan en zichzelf afvragen; ik had een band met x maar ben hierdoor enorm gekwetst. Hierdoor heb ik pijn geassocieerd aan mijzelf verbinden maar is dat wel terecht?

Waarom is het belangrijk om die vraag te stellen?

Een aparte eigenschap

Wij koppelen een betekenis (conclusie) aan elk voorval dat plaatsvind in ons leven. Vaak is dat een verkeerde betekenis en als we die betekenis niet in twijfel trekken blijven we voor altijd met die betekenis rondlopen.

Ter illustratie een voorbeeld; weet je nog het kind dat die hete pan aanraakt en zichzelf verbrandt?

In kinderlijke termen denkt het kind; pan + aanraken = extreme pijn. Hij heeft enorm veel pijn gekoppeld aan een pan aanraken maar een pan aanraken is niet per definitie gevaarlijk.

Gelukkig leert het kind naarmate de tijd vordert dat je gerust een pan kunt aanraken, zolang hij maar niet op het vuur staat.

Hoe leert het kind dat?

Mede doordat het kind de situatie beter gaat observeren en zijn conclusie (pan + aanraken = pijn) in twijfel gaat trekken. Zo zouden we dat met alle associaties moeten doen maar dat gebeurt helaas niet.

Sommige (onterechte) associaties blijven overeind met als gevolg dat die bindingsangst niet opgelost wordt. Waarom blijven deze associaties wel overeind? Simpelweg omdat deze krachtiger zijn en ze nog niet of niet genoeg in twijfel getrokken zijn.

Wat moet hij dus doen? Hij moet die associatie tussen zichzelf verbinden en pijn gaan vernietigen en dat begint met het stellen van de juiste vragen..

Een concreet voorbeeld:

Stel dat zijn eerste liefde hem enorm gekwetst heeft. Als gevolg heeft hij dus enorm veel pijn gekoppeld aan zichzelf verbinden.

Vragen die hij zichzelf kan stellen in deze situatie zijn:

  • Is het werkelijk zo dat jezelf verbinden per definitie pijn zal opleveren?
    • Nee want als dat zo is zouden er geen enkele gelukkige (oude) stellen op de wereld zijn en die zijn er
  • Kan ik zelf iets doen om te voorkomen dat mijn partner de relatie verbreekt of ben ik hulpeloos?
    • Mijn partner zal over het algemeen de relatie alleen willen verbreken als ze niet meer gelukkig is. Hoe gelukkiger ik haar maak hoe kleiner de kans dat ze mij verlaat. Ik sta hier dus zeker niet hulpeloos in.

Het is overigens niet zo dat het stellen van de juiste vragen het probleem direct oplost. Hij zal deze vragen vaak moeten stellen en hij zal bewijzen moeten zoeken om zijn nieuwe conclusie te ondersteunen.

Hoe meer bewijs hij vindt hoe makkelijker het wordt om die bindingsangst los te laten. Echter werkt het andersom precies hetzelfde. Hoe langer hij wacht met het oplossen van die bindingsangst hoe sterker het wordt.

De bewijzen voor zijn verkeerde conclusie ”mijzelf verbinden = pijn” zullen zichzelf namelijk blijven opstapelen aangezien de kans groot is dat door die bindingsangst de meeste relaties zullen eindigen in tranen.

Het is dus een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de Blog pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Categorieën: Relatieproblemen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *