Voel jij jezelf eenzaam terwijl je een relatie hebt? Wijkt jouw huidige situatie mijlenver af van het beeld dat je had toen je dacht aan de toekomst van jou en je partner? En ben je het zat om jezelf eenzaam te voelen?

Dan is het tijd om die eenzaamheid op te gaan lossen.

Voordat we echter een aantal inzichten met je delen is het belangrijk om te begrijpen hoe eenzaamheid in een relatie ontstaat.

Mogelijke oorzaken

 1. Misschien voel je jezelf eenzaam in je relatie omdat je partner geen connectie met je kan onderhouden. Bijvoorbeeld vanwege oververmoeidheid, een burn-out, depressie, stress of ziekte.
 2. Het kan ook zo zijn dat je jezelf eenzaam in de relatie voelt omdat je partner niet wilt praten over gevoelens of andere belangrijke kwesties die wel de nodige aandacht vereisen.
 3. Wanneer een van jullie seks als machtsmiddel gebruikt is de kans groot dat er een soort van muur ontstaat tussen jullie. Op die manier zullen jullie jezelf ook eenzaam gaan voelen.
 4. Als jouw partner je heel erg veel pijn heeft gedaan kan het zo zijn dat je jezelf eenzaam gaat voelen. Bewust of onbewust probeer je jezelf namelijk een beetje af te schermen omdat je niet opnieuw gekwetst wilt worden. Aangezien je zelf (en terecht) een muur tussen jullie inbouwt is het ook logisch dat je jezelf eenzamer gaat voelen.
 5. Als je niet het gevoel hebt dat je overal over kunt praten omdat je partner je bijvoorbeeld kleineert, voor schut zet of veroordeelt ontstaat er vanzelf een leegte tussen jullie. Hierdoor eindig je dus in een relatie waar je jezelf eenzaam zult voelen.
 6. Als jouw partner eigenlijk alleen nog maar tv kijkt, met vrienden weg gaat, tijd aan hobby’s besteed, op internet zit en dat soort dingen dan is het natuurlijk ook erg makkelijk om jezelf eenzaam in de relatie te gaan voelen.
 7. Wanneer je jezelf anders moet voordoen dan je bent om aandacht te krijgen van je partner is de kans groot dat je van jezelf vervreemd en je daarom ook eenzaam gaat voelen. Je hebt immers geen echte connectie met je partner aangezien diegene die de connectie heeft niet jouw werkelijke ik is.

Er zijn uiteraard nog meer situaties die er mogelijkerwijs voor zorgen dat je jezelf eenzaam gaat voelen.

Voorkom dat je jezelf eenzaam gaat voelen

Stel nu dat je merkt dat de relatie de verkeerde kant op gaat. Hoe kun je dan het beste voorkomen dat het zover komt dat je jezelf echt eenzaam gaat voelen?

 1. Je moet je partner goed leren begrijpen. En tot een goede steun zijn zodat diegene ook echt naar jou toe komt. Om te praten wanneer er iets aan de hand is of diegene ergens mee zit.
 2. Je zult samen tijd moeten vrijmaken om de relatie leuk te houden door bijvoorbeeld veel te praten, spelen, vrijen, lachen, winkelen, uit te gaan, elkaar uit te dagen en dat soort dingen.
 3. Openheid is enorm belangrijk. Zorg dat je open bent over je emoties, je zult jezelf kwetsbaar op moeten stellen en de waarheid durven spreken. Ook moet de ander uiteraard het gevoel hebben dat diegene de waarheid tegen jou kan zeggen. Zonder dat je boos wordt.
 4. Als de ander jou verdriet heeft aangedaan moet je er juist over praten in plaats van jezelf af te schermen. Praat dus om je gevoelens kenbaar te maken zodat de ander je beter kan begrijpen.

Voel je jezelf eenzaam? Zo los je het op

Wanneer je al op het punt bent dat je jezelf echt eenzaam voelt in een relatie is het belangrijk om dit kenbaar te maken richting je partner.

Ben gewoon eerlijk in je gevoelens en geef aan dat je heel erg veel van je partner houdt. Maar dat je een beetje het gevoel hebt alsof jullie langs elkaar heen leven.

Vraag dan aan je partner hoe hij of zij erover denkt. Misschien heeft diegene het wel helemaal niet in de gaten.

Hoe dan ook, nadat je het kenbaar hebt gemaakt moeten jullie samen natuurlijk gaan zoeken naar een oplossing want in je eentje kun je eenzaamheid in de relatie niet oplossen.

Door je partner deelgenoot te maken van je eenzaamheid kun je al een hele hoop op lossen. Het kan zomaar zijn dat je partner hier direct mee aan de slag gaat en hele goede ideeën heeft om dit te verbeteren.

Een aantal suggesties:

 1. Spreek met elkaar af dat jullie op zijn minst één moment in de week aan elkaar besteden.
 2. Geef jullie seksleven een boost door elkaars fantasie te vervullen.
 3. Vraag aan je partner wat voor een cijfer diegene geeft aan jullie relatie. En vraag vervolgens wat jij kunt doen om er minimaal een 9 van te maken.
 4. Als jullie kinderen hebben is het ook leuk om bijvoorbeeld met het gezin een keer in de week een gezelschapsspel te gaan doen.
 5. Verdiep jezelf in de interesses van de ander zodat diegene ook voor zulke gesprekken naar jou komt.

Alles wat je kunt doen om de relatie weer spannend te maken, meer te praten met elkaar, elkaar beter te leren kennen, leuke ervaringen met elkaar te krijgen is een stap in de goede richting.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de Blog pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Categorieën: Relatieproblemen

1 reactie

Ongelukkig In De Relatie? Ontdek Wat Je Kunt Doen - VersierGids.nl · januari 11, 2021 op 9:02 pm

[…] voelt jezelf eenzaam in de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *