Leren loslaten is moeilijk.Je moet immers iemand loslaten die je eigenlijk niet wilt loslaten.

Je houdt nog steeds van hem of haar maar diegene is er niet meer of het is niet gezond om de relatie met een specifiek iemand in stand te houden.

Soms zul je dus moeten leren loslaten, mits je zelf tenminste vooruit wilt. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe kun je iemand leren loslaten zonder teveel leed?

It doesn’t take a lot of strength to hang on. It takes a lot of strength to let go. – Unknown

Het proces van leren loslaten

Iedereen is anders en niet iedereen kan een ander even makkelijk loslaten. Het geeft dan ook niets als het je niet direct lukt om iemand los te laten.

Soms heeft zoiets tijd nodig en die tijd moet je jezelf ook gewoon gunnen want anders blijf je met onverwerkt verdriet achter.

Hieronder vind je 12 tips op een rijtje:

  1. Laat het toe: Iemand loslaten brengt verdriet met zich mee en er is niets zo slecht als je verdriet wegstoppen. Dat verdriet zal zich op andere manieren gaan uiten. Uit je verdriet dus.
  2. Ben dankbaar: De gedachte zonder iemand verder te moeten is pijnlijk maar als je wilt leren loslaten zul je jezelf moeten gaan focussen op de positieve ervaringen en daar dankbaar voor zijn. Wees dankbaar dat je die persoon in ieder geval in je leven hebt gehad.
  3. Schrijf een brief: Soms zou je iemand nog iets willen vertellen maar kan dat niet meer. In zo’n geval kun je naar de favoriete plek van die persoon toegaan, ter plekke een brief schrijven en die brief vervolgens op een mooi plekje neerleggen, begraven of d.m.v. een ballon de lucht in laten stijgen. 
  4. Neem afstand: Leren loslaten zal nooit lukken wanneer je die persoon regelmatig ziet. Probeer hem of haar dus zo lang mogelijk te vermijden. 
  5. Focus op iets anders: Wanneer jouw hele leven om hem of haar draaide is het verstandig om jezelf te gaan focussen op iets anders. Zorg er daarom voor dat je een nieuw doel stelt.
  6. Alles heeft een reden: Probeer jezelf te verzoenen met de gedachte dat alles een reden heeft. Tracht er op die manier vrede mee te krijgen.
  7. Leef in het moment: Soms kan het helpen om jezelf bezig te houden met de dagelijkse dingen in plaats van te leven in het verleden.
  8. Draag hem of haar bij je: Leren loslaten heeft vaak ook te maken met een verwerkingsproces. Indien het je helpt kun je een foto van hem of haar in een hanger bij je dragen. Het gevoel dat hij of zij niet meer in je leven is wordt zo misschien dragelijker voor je.
  9. Ontmoet nieuwe mensen: Soms kan het helpen om nieuwe mensen te leren kennen. Het helpt je niet echt met leren loslaten maar het verlegt wel je focus op sommige momenten van de dag.
  10. Denk ook aan het slechte: Leren loslaten is makkelijker wanneer je niet alleen aan de goede herinneringen denkt maar ook aan de slechte. Op die manier realiseer je jezelf dat het niet altijd leuk was. 
  11. Vergeef jezelf: Vaak willen we iemand niet loslaten omdat het ons een slecht gevoel geeft over onszelf. Probeer jezelf te vergeven en jezelf te realiseren dat je soms gewoonweg verder moet. Het is ook niet zo dat je die persoon vergeet, je laat alleen je eigen leed los zodat ook jij verder kunt. 
  12. Denk aan de voordelen: Het klinkt misschien ”grof” maar er zitten ook voordelen aan iemand leren loslaten. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je zelf ook verder kunt. Het is ook goed voor je gezondheid want als je telkens maar verdriet ervaart is de kans dat je depressief wordt groot. 

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de Blog pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Categorieën: Relatieproblemen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *