Hoe verwerk je liefdesverdriet?

Liefdesverdriet verwerken kan heel lastig zijn. Je houd immers echt van je ex en kunt de gedachte om zonder hem of haar door te moeten bijna niet aan. Je bent gebroken en het liefste zou je hem of haar terug willen. Herken je dat?

Nu heb je in principe twee keuzes, of je legt jezelf erbij neer of je probeert je ex terug te krijgen. Weet je 100 % zeker dat je jouw ex nooit meer terug krijgt? Dan zit er maar een ding op, je liefdesverdriet verwerken.

Liefdesverdriet verwerken is een proces

Er is geen helaas geen magische formule waardoor je opeens geen verdriet meer hebt. Je zult moeten beginnen met accepteren dat je nu alleen verder moet en dat is pijnlijk. Als je partner weg is, dan is opeens ook al het “vertrouwde” weg en dat hakt er in.

Het is aan te raden deze pijn gewoon toe te laten want anders kan zich dat op negatieve manieren gaan uiten (bijv. door ziekte). Voel je de drang om te huilen? Laat je tranen dan lopen (tranen verlossen je van negatieve ether).

Het is een onderdeel van liefdesverdriet verwerken en begrijpelijk. Wordt je een beetje depressief? Laat het toe en ga gewoon een of meerdere dag in bed liggen. Zodat je weer tot je innerlijke bron komt.

Op een bepaald moment wordt dat steeds minder. Bij de een duurt het iets langer dan de ander maar dat moment gaat zeker weten komen.

Liefdesverdriet verwerken: beïnvloed je eigen psychologie

Vervolgens is het tijd om het kwijtraken van je partner te relativeren. Dat hoeft natuurlijk niet alla minuut…geef het de tijd. Oke, je bent je partner kwijt en dat is zeer pijnlijk maar waar kun je dankbaar voor zijn? Hoe erg is het als je nog samen blijft met iemand waarvan je weet dat hij of zij toch niet meer van je houd? Dat is heel erg, want dan trek je alleen nog maar aan het kortste eind. Je ontvangt dan toch niet meer de liefde van hem of haar die je jezelf zou toewensen.

Liefdesverdriet verwerken: dankbaarheid

Iedereen heeft iets waar hij dankbaar voor kan zijn, ook jij en vaak veel meer dan je jezelf (in een verdrietige toestand) realiseert.

Een paar suggesties:

 • Jouw gezondheid
 • Het dak boven je hoofd
 • Het eten wat je jezelf kunt permitteren
 • Inkomsten die elke maand binnen komen
 • Een familie die om je geeft
 • Vrienden die om je geven
 • Jouw ogen waarmee je dit kunt lezen
 • Leuke kleding
 • Lieve huisdieren
 • Mogelijkerwijs kinderen
 • Dat je fatsoenlijk kunt ademen
 • Etc.

Misschien zijn er in jouw leven andere dingen waar je dankbaar voor kunt zijn? Schrijf eens minimaal 25 dingen op waar je mogelijkerwijs dankbaar voor zou kunnen zijn.

Doe jezelf dat plezier en schrijf er niet niet minder dan 25 op. Op die manier dwing je jouw brein echt te graven naar dingen die positief zijn.

Think of all the beauty still left around you and be happy. – Anne Frank

Het menselijk brein kan zich namelijk maar op een aantal dingen tegelijkertijd focussen en het is heel erg lastig verdrietig te zijn als je alleen maar denkt aan leuke en positieve dingen.

Je moet dus stoppen met jezelf te focussen op de dingen die je kwijt bent geraakt en focussen op dingen waar je dankbaar voor kunt zijn.

Dit is op het moment misschien lastig voor je maar een belangrijk onderdeel in het proces van liefdesverdriet verwerken.

Liefdesverdriet verwerken: Verander je fysiologie

Welke houding neemt iemand aan die verdrietig is? Staat diegene rechtop, kin omhoog, schouders naar achteren en borst naar voren? Nee.

Meestal staat die persoon een beetje naar voren gebogen, heeft die de kin omlaag en hangen de schouders naar beneden. Hoe komt dat? Mind en body staan in verbinding en de geest van een verdrietig iemand beïnvloed het lichaam.

Andersom werkt het echter precies hetzelfde, je kunt je geest beïnvloeden met je lichaam.

Ga daarom rechtop staan, kin omhoog, voorkom dat je schouders gaan hangen en houd je borst naar voren. Neem een zelfverzekerde houding aan.

Vervolgens is het belangrijk dat je gaat bewegen, ga een rondje rennen of sporten. Verander die lichamelijke houding want liefdesverdriet verwerken wordt bemoeilijkt als je een verdrietige houding blijft aanhouden.

Liefdesverdriet verwerken: maak een frisse start

Omdat liefdesverdriet verwerken een proces is doe je er verstandig aan het einde van het proces te kenmerken door een verandering.

Je begint aan een nieuw kenmerk in je leven dus geef jezelf ook een frisse start. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van nieuwe kleding, een nieuw kapsel nemen, de indeling van je huis veranderen, foto’s en/of cadeautjes wegstoppen, etc.

Des te minder dingen er in je omgeving zijn die je laten herinneren aan de tijd met je ex des te minder triggers er zijn die je weer in een verdrietige toestand kunnen brengen.

Houd er wel rekening mee dat je niet binnen één dag van je liefdesverdriet af bent. Je wonden moeten genezen en dat kost tijd. Liefdesverdriet verwerken, kan nu eenmaal heel heftig zijn.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde? Kijk voor meer liefde artikelen op de Blog pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Categorieën: Relatieproblemen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *