Heeft jouw partner een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Om je een duidelijk beeld te geven van wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is moeten we eerst uitleggen wat narcisme inhoudt.Een narcist is o.a. iemand met een laag inlevingsvermogen, iemand die vol is van zichzelf en een sterke behoefte heeft naar bewondering.

Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, is degene die deze verzameling van kenmerken de naam Narcisme heeft gegeven.

Hij heeft deze stoornis naar een figuur uit de Griekse mythologie vernoemd, Narcissus. Dit Griekse figuur wees volgens de mythe alle vrouwen af en werd hierdoor het slachtoffer van een vloek, hij werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld.

Volgens Sigmund Freud is een narcist dus in principe “verliefd” op zichzelf. Wat is dan het verschil tussen een narcist en iemand die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt?

In principe de mate waarin hij bepaalde eigenschappen vertoont. Je zou kunnen zeggen dat iemand die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) lijdt een extreme narcist is.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Mensen die aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijden (NPS) kunnen in eerste instantie vrij normaal over komen. Zo kan een narcist zeer welbespraakt zijn, charmant overkomen en zeer aardig lijken.

Om die redenen lukt het de narcisten vaak om mensen voor hun karretje te spannen. Dat is erg jammer want iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ziet die mensen enkel en alleen als object.

Empathie? Dat woord kennen ze niet. Het is voor de narcist lastig om zichzelf in de schoenen van een ander te plaatsen.

Moet hij anderen kwetsen om te kunnen bereiken wat hij wilt? So be it. Een narcist is overigens erg gecalculeerd, hij weet wanneer hij ”zichzelf” kan zijn en wanneer hij zich anders moet voordoen.

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal hij doorgaans ook niet omkijken van liegen. Oneerlijkheid, fraude en overspel staan hem op het lijf geschreven.

Hij schrikt er ook niet voor terug om verbale agressie te gebruiken en een ander volledig te vernederen. Soms gaat het zo ver dat het komt tot fysiek geweld.

Tevens is de narcist ook gevoelig voor obsessies en verslavingen. Het maakt niet uit in welke vorm, het kan een workaholic zijn maar ook een drugs, drank of gok verslaafde.

Kan iemand met NPS veranderen?

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan zeker weten veranderen maar het wordt wel lastig.

Wil iemand kunnen veranderen moet hij namelijk:

  1. Erkennen dat hij een probleem heeft
  2. Verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden
  3. De wil hebben om te veranderen
  4. Weten hoe hij moet veranderen
  5. Zijn daden veranderen
  6. Vervolgens moet hij dat blijven volhouden

Het probleem bij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is doorgaans echter dat hij niet erkent dat hij een probleem heeft. Volgens hem ligt het probleem bij alle anderen en niet bij hem.

Mocht hij echt graag willen veranderen dan kan er altijd een afspraak gemaakt worden met een therapeut/psycholoog die hem of haar zal helpen.

Ken je iemand met NPS?

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kun je het beste vermijden maar soms ontkom je er niet aan, denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je collega hieraan lijdt.

Wat kun je dan doen om de samenwerking enigszins dragelijker te maken?

  1. Aangezien iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis graag bewonderd wilt worden kun je hem het beste stroop om de mond smeren. Probeer hem echter wel oprecht te complimenteren want anders prikt hij er doorheen en dan werkt het averechts.
  2. Wees altijd op je hoede wanneer het lijkt alsof iemand met NPS onbaatzuchtige handelingen verricht want doorgaans is alles wat hij doet bedoeld om zijn eigen doelen te bereiken.
  3. Neem zijn commentaar met een korreltje zout want doorgaans probeert iemand met NPS jouw zelfbeeld omlaag te halen. In de buurt van zo’n persoon voel je jezelf bijvoorbeeld altijd dom.
  4. Spreek iemand met NPS nooit tegen, zeker niet waar andere mensen bij zijn want dat zal hij je zeer kwalijk nemen. Iemand met NPS is doorgaans erg kinderlijk qua denkwijze en de kans is dan ook groot dat hij wraak zal willen nemen.

Geschreven door: JC

Ben je op zoek naar succes in de liefde?  Kijk voor meer liefde artikelen op de Blog pagina met tips en adviezen op liefdes gebied.

Categorieën: Relatieproblemen

1 reactie

Manipulatief Gedrag Herkennen? Is dat altijd even makkelijk? - VersierGids · januari 11, 2021 op 9:05 pm

[…] Heeft jouw partner een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Categorieën: Relatieproblemen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *