Checklist wel of niet scheiden

Moet je scheiden of blijven? Misschien is dat wel een van de moeilijkste vragen die je jezelf kunt stellen. 

Hoe zullen mensen in mijn omgeving of familie erop reageren? Leuk zullen ze het doorgaans niet vinden, maar hoe groot zal de impact zijn? 

Als er kinderen bij betrokken zijn, zullen ze er langdurig ongelukkig van worden? Gaan hun schoolprestaties eronder leiden? Zullen ze het een van jullie tweeën kwalijk nemen? Zullen ze een trauma oplopen? 
Allemaal vragen die door je hoofd kunnen schieten, wanneer je twijfelt tussen scheiden of blijven.

Het artikel “Is mijn relatie te redden?”  beschrijft meer over de gevoelens en emoties die komen kijken bij de beslissing om te stoppen of door te gaan met de relatie.

Scheiden of blijven?

Elk huwelijk is anders en dat maakt het natuurlijk lastig om een advies te geven wat voor iedereen van toepassing is. Wat voor het ene stelletje een reden is om te scheiden, is voor een ander stelletje iets dat regelmatig voorkomt. 

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij één van de twee vreemd gaat. Er zijn stelletjes die door zoiets per direct uit elkaar gaan, maar er zijn ook stelletjes die het meerdere malen opnieuw proberen.

Gelukkig is er toch een soort van vragenlijst die je voor jezelf kunt beantwoorden om te kijken of je beter kunt scheiden of blijven.

Als je op één van de onderstaande vragen met een duidelijke JA kunt antwoorden is het beter om zo snel mogelijk te scheiden!

De ”scheiden of blijven” vragenlijst

  1. Wordt je fysiek en/of mentaal mishandeld door jouw partner?
  2. Zijn er kinderen in het spel die fysiek en/of mentaal mishandeld worden?
  3. Is je partner verslaafd aan bijvoorbeeld drugs en/of alcohol en kan diegene er na herhaaldelijke pogingen niet mee stoppen?
  4. Kan je partner niet met geld omgaan en sleept diegene jou en mogelijkerwijs ook de kinderen mee in de financiële afgrond?
  5. Brengt je partner jou en mogelijkerwijs de kinderen in levensbedreigende situaties?

Als je bovenstaande vragen met een NEE hebt beantwoord?

Dan is een scheiding niet echt noodzakelijk aangezien jij en eventueel jullie kinderen geen direct gevaar lopen.
Of je de scheiding moet doorzetten, is dan eigenlijk afhankelijk van het volgende:

  1. Kunnen jij en je partner elkaar vergeven voor de dingen die jullie hebben gedaan en zijn jullie beiden bereid om te werken aan jullie huwelijk?
  2. Hebben jullie kinderen die nog thuis wonen en zijn ze het gelukkigste als jullie bij elkaar blijven?
  3. Heb je het gevoel dat jullie huwelijk mettertijd kan verbeteren?
  4. Hebben jullie een huis dat onder water staat?

Als dat het geval is, kunnen jullie het misschien nog één keer proberen. Baat het niet dan schaad het niet, als het maar niet ten koste van jezelf gaat!

Mocht vervolgens blijken dat het echt niet werkt tussen jullie, dan kunnen jullie op een ander moment alsnog besluiten uit elkaar te gaan.

Lees hier al onze artikelen over Relatie Problemen.

Categorieën: Relatieproblemen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *